Paperdolls / Papírbabák



2009-2010 / watercolor on paper and digital frame / approx 20 x 30 cm
2009-2010 / akvarell papíron, digitalis képkeret / kb. 20 x 30 cm




Paper dolls are figures cut out of paper, with separate clothes usually held onto the dolls by folding tabs.
In Europe, particularly France, the first paper dolls were made during the mid 1700’s. Paper dolls have been used for advertising, appeared in magazines and newspapers, and covered a variety of subjects and time periods.

Nowadays online and virtual paper dolls also have a popular following, with users able to drag and drop images of clothes onto images of dolls or actual people.
The paper cut out with the hand transformation in a digital form is aroused my interest.
In my newest work this duality inspired. I melded the traditional watercolor technique with a digital diction. I was painting my dresses and my husband like a dressed paper dolls sample. I made an animation from the paintings to demonstrate of the possible variations of the dolls.

////////////////////////////////////////////////////////

A legrégebbi ismert öltöztetős papírbaba egy 1700 körüli augsburgi képes papíríven jelent meg.
A mai öltöztetőbabák ősei a különböző újság- és könyvmellékletekben megjelenő, kivágható hölgyruhák voltak. Funkciójuk félig játék, félig divatreklám volt. Témájuk igen változatos volt: a hétköznapi divatot éppúgy bemutatták, mint a munkaruházatot vagy a vőlegény ünnepi viseletét.
Ma már léteznek baba- öltöztető weboldalak, online játékok, amik a papírbabák öltöztetését szimulálják.
A manuálisan, kézzel kivágott tradicionális sík papír objektek átültetése digitális formában felkeltette az érdeklődésemet.
Ennél a munkámnál ez a kettősség inspirált. A hagyományos akvarell technikát ötvöztem digitális előadásmóddal. Sorra vettem a ruháimat és magamat, illetve férjemet is megfestve az öltöztethető papír babák mintájára készítettem el a képeket. A festményekből animációt állítottam össze a lehetséges variációk szemléltetése képpen. Az elkészült digitális animáció a festményekkel együtt alkot egy kész egészet.